Bild på hus som målas med utomhusfärg
Leverans till dörren
Leverans till dörren
Vi kommer när det passar dig
Bara bra produkter
Bara bra produkter
Vi säljer bara det vi själva använder
Personlig service
Personlig service
10 min konsultation med varje köp
Välkommen till butiken
Butik och e-handel
Välkommen att besöka din butik

Utomhusmålning – Produkter, tips och målarfärg för fasadmålning

Att måla om fasaden på sitt torp, villa eller sommarställe kan vara förknippat med starka minnen från barndomen – det är sommar och saft och bullar väntar som belöning för den flitige. 

Men det kan också kännas som ett arbete aldrig tar slut, inte minst förarbetet med slipning, skrap och tvätt. Inför säsongens alla utomhusprojekt har vi lyft upp några viktiga saker att tänka på vid utomhusmålning och produkter som gör jobbet lättare och resultatet bättre. Längst ned hittar du produkter vi rekommenderar varmt.

Om du är det minsta osäker, hör av dig! Vi ser fram emot att hjälpa till. I samband med din leverans av utomhusfärg ingår 10 minuters konsultation av en erfaren målare, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för ett riktigt bra resultat.

Hoppa till avsnitt:

Bild på fasadmålning med utomhusfärg

Hos våra ombud hittar du allt du behöver för ditt utomhusprojekt - från målarfärg till rollers och penslar.

Vi rekommenderar gärna färger och oljor från Demidekk utomhusfärg

Vi gillar Demidekk och rekommenderar gärna deras sortiment av utomhusfärger. Klicka här för våra utomhusprodukter.

Välj rätt typ av utomhusfärg

Beroende på vilken färg fasade var målad i innan varierar också förarbetet. Med färg menar vi inte kulören utan vilken typ av färg som använts. Se till att välja rätt!

Olika färg lämpar sig till olika material och metoder. Dessutom spelar området roll, bor man till exempel nära havet kan det vara bra att tänka på att vinden drar med sig salter vilket kan påverkar livslängden på färgen.

Vi rekommenderar att måla fasaden i samma färg som använts tidigare, att byta kan vara krångligt och ställa till problem. Om det inte var du som målade tidigare kanske tidigare ägaren kan berätta vilken färg som använts. Annars kan din färghandel hjälpa dig avgöra, du kan med fördel ta med dig en bit planka eller några kort på huset. Din färghandel kan även matcha kulören efter ett inkommet prov.

Ta hjälp av din färghandel

Det kan kännas som en djungel det här med färg, men som tur är kan din färghandlare agera guide och visa dig hur du får bäst resultat. Om du är osäker på vad förra ägaren använt för färg, ta med en bit trä till din färghandlare så kan vi inte bara matcha kulören utan även forska kring vilken typ av färg som använts.

Husfasad som är målad med utomhusfärg

Din färghandlare hjälper dig hitta rätt färg baserat på material, omgivning och tidigare måleriprodukter som använts. Du kan ta med dig en bit trä till färghandlaren så matchar vi kulören!

Välj rätt målarfärg för utomhusbruk

Träfasad

Träfasad

För träfasader rekommenderar vi att du använder grundning och målning från DEMIDEKK.

Putsfasad

Putsfasad

Putsfasader kräver grundning och målning med produkter utvecklade speciellt för underlaget.

Terrass och altan

Terrass och altan

Att behandla sin altan gör att den får nytt liv. Använd särskild terrassolja, med eller utan pigment.

Fönster målad med Demidekk

Fönster och staket

Fönster, dörrkarmar, staket och andra utomhusytor bör målas i en tålig färg som klarar av vind och väder.

Jotun Akryl Murprimer utomhusfärg.

Akrylatfärg

En typ av latexfärg, vilket menas med att den går under benämning för flera sorters vattenburna färger. Kräver underhåll men står emot väder och vind väldigt bra. Håller länge. Används för målning av träfasader.

LADY Perfection Tak finns hos färghem din lokala färghandel på nätet utomhus

Alkydoljefärg

En bra färg för att måla om staket och små detaljer på och runt husfasaden. Den har ett bra fuktskydd,  tränger in bra och har en bra täckförmåga.

JOTUN superheft grundning utomhusfärg

Linoljefärg

En traditionell färgtyp som ger träfasaden ett vackert utseende. Används ofta i antikvariatiska sammanhang där man av olika skäl vill bevara utseende och metodik.

BENAR Blank träolja hittar du hos Färghem - din lokala färghandel på nätet utomhusfärg

Slamfärg

En traditionell färgtyp mest känd som Falu rödfärg. En färg som ska strykas ut noggrant för att få träfasaden att bli så fin som möjligt. Bör målas om relativt ofta för att bevara den fina utstrålningen.

LADY Balance hittar du hos Färghem - din lokala färghandel på nätet utomhusfärg

Putsfärg

Putsfärg för utomhusbruk som används på omålade och målade ytor. Passar bäst till mineraliska ytor såsom kalkcement, cementputs, lättbetong m.m.

Viktigt med förarbetet inför fasadmålningen

Att måla om sin fasad är ett stort arbete, inte minst när det gäller förarbetet. Fuskar man med förarbetet kommer slutresultatet att lida.

Här kommer några tips till fasadtvätt som man bör gå genom för att få långlivat och lyckat resultat.

  • Börja med att tvätta fasaden, då får färgen bättre fäste och du kommer kunna se eventuella problemområden
  • Inspektera träet, mjukt trä som angripits av röta måste bytas ut
  • Skrapa bort gammal färg som flagnar samt slipa bort lösa träfibrer
  • Sandpappra ojämna ytor och mattslipa blanka ytor. Glöm inte att damma av!

Bra utomhusfärg håller länge

Förarbetet är viktigt för slutresultaten, det tål att sägas igen. Eftersom det är ett hyfsat stort jobb att måla om fasaden vill man inte göra det igen om bara några år. Med en bra färg (och bra förarbete) kan du räkna med att ditt hus ser bra ut i upp till tio år.

Sandpapper
Någon som skrapar målarfärg med en färgskrapa

Förarbetet är inte det roligaste med att måla om, men ack så viktigt för slutresultatet.

Jotun Akryl Murprimer utomhusfärg.
VISIR Oljegrunning Pigmentert utomhusfärg
VISIR Oljegrunning Klar utomhusfärg
JOTUN kvist & spärrgrund Utomhusfärg

Rätt produkt på rätt plats. Vi har grundfärg för alla typer av utomhusmålning.

Grundning

Grundning är processen att stryka en eller flera produkter på ytan för att det slutliga färglagret ska fästa bättre. Men det kan också ha att göra med olika behandlingar för att förebygga till exempel röta.

Grundningen genomförs med produkter som är speciellt utvecklade för det material som ska målas, använd till exempel grundning för träfasader om du målar om en träfasad. De kombinerade effekterna av grundning och slutstrykning gör att färgerna får bättre vidhäftning och ökad hållbarhet.

Använd rätt grundning

Utvändig panel som redan är täcklaserad behöver normalt sett inte grundas så länge det befintliga färgskiktet är intakt. Har det dock börjat flagna med områden med löst sittande täcklasyr på ytan så ska dessa skrapas ned till bart trä.

Vilken typ av grundning du ska använda dig av är beroende av två faktorer - underlaget och tidigare färg. Om du ska måla om en yta som tidigare var målad med akrylatfärg ska du helst måla om med samma typ av färg och då är det en grundning för akrylatfärg du ska använda. Är du osäker, ta med dig ett prov till din färghandel och fråga!

Köp färg och grundning hos oss

Oavsett vilken yta du vill måla om har vi allt du behöver - inte minst kunskap och erfarenhet. Vi hjälper dig gärna, ta kontakt med oss så hjälper vi dig. Ring gärna med dina frågor innan du beställer. Eftersom alla beställningar körs ut direkt till dig kan vår erfarna personal ge dig tips och råd på plats.

Målning

När förarbetet är slutfört och du grundat enligt konstens alla regler är det äntligen dags för det mest belönande arbetet – själva målningen!

Nu kan man tydligt se hur man med varje penselstrykning kommer närmare slutresultatet och det är inte ovanligt att man begrundar sin insats med stolthet när en sida av huset är färdigt. För att lyckas med målningen på bästa sätt finns några enkla tips som gör det hela enklare.

Rätt verktyg underlättar

Skona kroppen, effektivisera och slipp slita dig i håret när penslar, rollers och andra verktyg havererar mitt i målningen. Det lönar sig att köpa kvalitetsprodukter, de håller bättre och tar du hand om dem kan de återanvändas många gånger. Se till att du har en stabil stege eller ställning, förlängningsskaft och penslar i olika storlekar. Ett tips är att köpa många penslar så att familj och vänner kan vara med!

Ska du måla fasaden med pensel behöver du minst två varianter: en bred fasadpensel som tar upp mycket färg (du slipper doppa så ofta) samt en vinkelpensel med långt skaft för att komma åt lite mer svåråtkomliga ytor.

Stryk i lugna, fina rörelser

På de ytor där det tidigare färgskiktet är intakt appliceras två strykningar täckfärg. Detta är vad som krävs för att säkra lång hållbarhet samt för att ge rätt kulör och glans. På hyvlade ytor rekommenderar vi tre strykningar för bäst möjliga skydd. Stryk ut färgen i lugna rörelser och försök följa träets fibrer.

Undvik helst solen och måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Då torkar färgen för snabbt, hinner inte fästa ordentligt och kan få en skrynklig yta.

Person som målar en fasad med utomhusfärg

Ta hand om dig och din kropp! Se till att skapa bra förutsättningar för ditt arbete genom att hyra ställning och skaffa förlängningsskaft.

Målar en bänk med utomhusfärg från Färghem

Det mest belönade arbetet kommer när det är dags att pensla på slutstrykningen. Ta din tid och gör det metodiskt.

Underhåll

Man kan bli förvånad över hur mycket en fasadtvätt kan betyda för fräschören på ett hus!

En bra regel är att försöka utföra en tvätt en gång per år. Det är bra för utseendet, beständigheten mot angrepp och inte minst för att du kommer nära inpå huset och kan lokalisera problemområden som behöver tas om.

Tre råd för att underhålla din fasad:

  • Tvätta inte fasaden med en högtryckstvätt - du kan skada både trä och färg
  • Hyr en ställning eller skaffa förlängningsskaft för att underlätta och vara säker. Snälla, gå inte upp på den skrangliga stegen!
  • Använda ett bra, skonsamt medel som är anpassat för ändamålet

Hör med oss på Färghem, vi är experter och kan hjälpa dig med fasadtvätt oavsett ytskikt.

JOTUN Kraftvask

I vår mening finns det bara ett rengöringsmedel som duger när du ska tvätta fasaden. Jotun Kraftvask visar sig gång på gång ta bort smutsen bäst och på skonsammast möjligt sätt.

Proffs på 60 sekunder

På Jotuns hemsidan kan man se många fler videoklipp, se fler filmer.

DEMIDEKK utomhusfärg

DEMIDEKK - Vår bästa utomhusfärg

Under mer än 40 år har JOTUN kontinuerligt testat och utvecklat DEMIDEKK för att tåla det skandinaviska klimatet.

Att välja färg till ett helt hus är ett stort beslut, så välj både husfärg och kulör med omsorg. När du väljer fasadfärg från DEMIDEKK kan du vara säker på att du får en vacker kulör och att du får en färg som håller, så du inte behöver måla om huset igen på länge.

Färghems ombud erbjuder ett stort sortiment av färger och medel för utomhusbruk. Alla anslutna ombud är färgexperter och erfarna färghandlare. Vi hjälper dig gärna med ditt projekt, stort som litet.

Färghem - Din lokala färghandel på nätet

Färg för hemleverans

Alla beställningar körs ut till dig av en erfaren medarbetare. Tveka inte på att höra av dig om du behöver hjälp på något sätt. Om din lokala färghandel inte är ansluten till oss, tipsa dem gärna!